Corona och graviditet – Detta vet vi + mina rekommendationer

Allt kommer att bli bra till slut <3 Bild från @spiritysol

Det är en extremt märklig tid vid befinner oss i just nu och som gravid blir allt ännu mer förbryllande. Läser du detta har du säkert, precis som jag, googlat en hel del efter information om corona och graviditet.

I och med att viruset just nu påverkar nästan hela världen har jag förlitat mig mer på information skriven på engelska än på svenska. Jag har samlat den information som finns, mina tankar och åsikter och rekommendationer nedan. Jag kommer även att hålla detta inlägget uppdaterat när ny information kommer ut.

Detta vet vi om corona och graviditet just nu (uppdaterad 29 mars)

 • I Sverige finns det för tillfället väldigt lite rekommendationer till gravida. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man läsa: ”Det finns få studier på gravida med covid-19. Jämförelser med andra sjukdomar orsakade av SARS-coronavirus och MERS-coronavirus visar att covid-19 medför färre komplikationer hos gravida. Som med alla lunginflammationer kan risken för allvarlig sjukdom vara något större, särskilt i slutet av graviditeten.” På Krisinformation.se står det just nu ”I dagsläget finns det endast begränsad information om covid-19 och graviditet. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att den som är gravid vidtar samma försiktighetsåtgärder som med alla smittsamma sjukdomar.” 
 • Trots att gravida är en riskgrupp vid den ”vanliga” influensan så anser man inte att gravida är riskgrupp när det kommer till coronaviruset. Dock finns det ännu för lite data för att konstatera att gravida faktiskt inte är särskilt utsatta. Jag tolkar det som att innan det finns data som bevisar det motsatta, så sätter man inte oss gravida som riskgrupp. I Storbritannien och vissa stater i USA har man ändå sagt att gravida är en riskgrupp.
 • Den data som i nuläget finns på corona och graviditet visar på att mammorna inte blivit sjukare än icke gravida personer i samma ålder. Även om det har rapporterats ett par fall där mamman smittat sitt barn vid förlossningen så finns det inte s.k. vertikal smitta. Alltså att mamman kan inte smitta barnet när barnet ligger i magen. Man har heller inte hittat spår av viruset i fostervattnet eller bröstmjölken.
 • Enligt WHO så finns det ingen anledning till att varken välja kejsarsnitt eller ta barnet från mamman direkt efter förlossning om mamman visar sig vara smittad med corona.

Så ser jag på corona och graviditet

 • Jag är förvånad över att man inte satt oss gravida som riskgrupp från första början. Varför vill man invänta data på mammor och foster som dör INNAN vi sätts som riskgrupp? Alla vet att vårt immunförsvar är nedsatt under graviditeten och all energi går FÖRST till barnets utveckling och SEN till att bekämpa virus/bakterier i kroppen. Jag hade världens mest utdragna och tunga förkylning i december och då fick jag verkligen känna på hur kroppen satte mig på andraplats efter bebisen.
 • I och med att myndigheter inte tar extra hänsyn till gravida, så försöker jag göra det för mig själv. Detta är ingen tid att vara rädd för att uppfattas som hypokondriker utan känns det inte helt rätt att gå på den där middagen eller ta bussen till jobbet, så stå upp för dig själv och ditt barn. Det har jag gjort!
 • Min största rädsla är nog att förlossningsvården har påverkats av corona när det är dags för mig att föda. I Storbritannien har man tagit delar av förlossningen, både yta och barnmorskor, för att vårda coronasjuka. Detta har lett till att förlossningsvården tagit stryk (no shit!). Hoppas verkligen inte att Sverige hamnar där.

Mina rekommendationer

 • Försök att inte låta dig konsumeras av ångest och rädsla. Att vara gravid är något underbart. Jag var rädd och ångestfylld under ett par veckor, men försöker nu istället att påminna mig själv om hur tacksam jag är för att vår lilla bebis och den underbara tid som vi har framför oss.
 • Ta kontroll över vad du utsätter dig för. Säger t.ex. magkänslan att det inte känns rätt att gå på det där släktkalaset, gör det inte. Det är HELT OKEJ att ta sådana beslut för dig och bebisen. Det gäller att inte vara paranoid, men ändå göra kloka val för er hälsa.
 • Tvätta händerna! Vem mer än jag är trött på de två orden? Nej, men det är verkligen så viktigt! Jag tänker även på att rengöra telefonen så fort jag kommer hem, även om jag bara varit till mataffären en sväng. Nycklar och plånbok får stanna i hallen.
 • Tänk på vad du kan göra med din kropp. Att boosta immunförsvaret är minst lika viktigt som att tvätta händerna. Zink är grymt för immunförsvaret och vitamin C är även i detta fall en favorit. Faktum är att man både i Kina och New York har behandlat coronasjuka patienter med vitamin C och sett att de tillfrisknat mycket snabbare. Basic Prenatal från Thorne Research är den multivitamin jag just nu tar under graviditeten. Bra probiotika och omega 3 är även de viktiga för ett bättre immunförsvar. Se även till att få tillräckligt med sömn, ät näringsrik mat och drick mycket vatten. The usual helt enkelt!

Sist men inte minst, kom ihåg, allt kommer att bli bra till slut <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *