Resa som gravid – den ultimata guiden

På stranden Belle Mare på Mauritius.

Det här med att resa som gravid är inte helt lätt, speciellt inte om man vill till värmen mitt i vintern. Vi kom precis hem från en helt underbar resa till Mauritius. Innan vi ens bokade resan gjorde jag enormt mycket research och lärde mig en hel del tips och tricks (sånt som du inte hittar på 1177) under själva resan som jag nu kokat ner i ett blogginlägg. Jag hoppas detta kan vara till hjälp för dig som funderar på att resa eller är på väg att resa under graviditeten!

Min guide till att resa som gravid

Resmål och boende

Till en början, innan jag blev gravid, hade vi tankarna på att åka till Vietnam på en lite mer äventyrlig resa. Generellt sett är vi de som gillar att upptäcka ett nytt land och känna på kulturen en bit ifrån de populära turistfällorna.

Men efter att vi fick reda på att jag var gravid bestämde vi oss ganska snabbt för att hitta ett resmål med fokus på sol, bad och chill och som kändes säkert för mig. En viktig grej för mig var att hålla mig och bebben borta från Zika-viruset (och även Corona-viruset visade det sig när det var dags för avresa!).

Kan tala om att det kriteriet tog bort typ 90% av alla potentiella resmål. Det finns risk för Zika i nästan hela Asien, Sydamerika, Mellanamerika/Karibien osv. Vill man åka till ett tropiskt klimat mitt i vintern finns det inte mycket att välja på, men till slut stod vi i valet och kvalet mellan nedan resmål.

Några tropiska resmål utan Zika:

 • Seychellerna
 • Mauritius
 • Dubai
 • Bora Bora
 • Sri Lanka (dock inte 100% Zika-fritt)

Vi tyckte att Seychellerna var finast, men insåg snabbt att priserna, på t.ex. en öl, generellt sett var två eller tre gånger högre där än på Mauritius. Man får även mer hotell för pengarna på Mauritius.

Så valet landade på Mauritius och då kom nästa fråga: hur vill vi bo? Tropiska klimat = högre risk för bakterier, Hepatit m.m. så vi valde ett femstjärnigt, modernt hotell med hög standard och god hygien. Jag mejlade faktiskt hotellet i förväg och berättade att jag var gravid och undrade om hotellets restaurang kunde hjälpa mig med mina restriktioner när det kom till maten. Vårt hotell, Seasense Boutique Hotel, precis som de flesta resorts på Mauritius ligger väldigt mycket för sig självt och man äter i princip alla måltider på hotellet. Receptionen kopplade in restaurangchefen i mejltråden som sa att han möter mig vid ankomst och noterar alla mina önskemål. Det var riktigt bra service och något som jag inte tror att ens ett fyrstjärnigt hotell hade erbjudit.

Försäkring

Att resa som gravid innebär att man måste ha koll på hur skyddad man är om en olycka skulle vara framme. Att hitta och välja försäkring tyckte jag var svårt! Man kan tro att det räcker med en bra gravidförsäkring eller hemförsäkring. Men jag gjorde min research och det visade sig att varken en gravidförsäkring eller hemförsäkring med resetillägg täckte kostnad vid en eventuell för tidig födsel på Mauritius. Vi åkte när jag var i vecka 26-27 så risken för för tidig födsel fanns ju och jag ville INTE lämna något åt slumpen.

Det enda försäkringsbolag jag hittade som ersätter kostnader för oväntade graviditetskomplikationer (inklusive behandling av för tidigt fött barn) som inträffar innan graviditetsveckan 34 (33+6) är Europeiska ERV. Det bästa av allt är att man endast köper försäkringen för de datum man är på resande fot (viktigt att teckna försäkringen INNAN du reser!). För totalt 13 resdagar till Mauritius betalade jag 613 kr. Helt klart värt, tyckte jag!

På enda utflykten under vår semester haha.

Bra att ha med sig

I och med att vårt hotell inte låg i närheten av ett samhälle tänkte jag att det är bäst att man har med sig allt man kan tänkas behöva. Det jag tog med mig var följande:

 • Intyg från barnmorskan att jag är gravid och beräknat förlossningsdatum. Vi reste med Lufthansa, Austrian Airlines och South African Airlines och fick aldrig frågan om att visa intyg. De flesta flygbolag låter dig resa t.o.m. vecka 36, men det kan vara bra att ha ett officiellt bevis på hur långt gången du är.
 • Naturligt myggmedel Incognito Insect Repellent inköpt på brittiska Holland & Barrett. De konventionella myggmedlen är så satans giftiga så se till att använda en naturlig variant, säkert för dig och din bebis.
 • Mina kosttillskott.
 • Alvedon (föredrar att inte ta värktabletter, men hellre Alvedon än en utländsk variant…).
 • Nässprayet Renässans Koksaltlösning – fysiologisk koksaltlösning utan konserveringsmedel.
 • Stödstrumporna Mabs Travel – verkligen räddare i nöden! Det kändes som att all vätska i fötterna sögs bort.
 • Vaginalgel Multi-Gyn Actigel utifall att blöta bikinitrosor skulle ställa till det i underlivet 😉

Flygningen

Jag var lite nervös inför flygningen då vi gjorde hela två byten både till och från Mauritius, men med enkla förberedelser gick det riktigt bra! Här är mina bästa tips:

 • När man får checka in dagen innan, se till att få en gångplats! Lyckas du mot förmodan inte norpa en plats i gången så be att de löser det åt dig när du kommer till flygplatsen.
 • Drick mycket vatten både innan, under och efter flygningen. På varje flygplats köpte jag en egen riktigt stor vattenflaska så att jag hade mer vatten att dricka än det man blir bjuden på på flyget. Jag preppade även med vätskeersättning samma dag vi flög.
 • Ta på dina stödstrumpor så fort du vaknar på resdagen. Vårt flyg gick först vid 14-tiden men jag hade på mig strumporna från att jag vaknade på morgonen.
 • Även om man helst vill sova så var noga med att pallra dig upp en gång i timmen. Ställ dig inte bara upp utan gå fram och tillbaka eller gör lättare knäböj på toan eller annat utrymme. Detta är såklart särskilt viktigt om du flyger långt!
 • Personalen på flyget är där för att hjälpa dig så mår du det minsta dåligt eller behöver mer vatten, be om hjälp! En flygvärdinna på Austrian Airlines var så snäll och gav mig en 1,5 liters flaska vatten när hon såg att jag var gravid 🙂

På resmålet

Väl på plats ska man självklart bara njuta och utan att vara nojig så finns det några bra saker att tänka på. Jag är absolut inte en rädd person av mig, men känner att man kan vara smart gällande vissa grejer. Detta såg jag till att ha koll på under resan:

 • Pratade med restaurang/kökschefen direkt vid ankomst om vad jag inte kan äta enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Och även om vissa saker är okej att äta hemma i Sverige så betyder det inte att råvarorna hanteras på samma sätt i landet du besöker. T.ex. så frågade jag alltid hur stor dagens fisk var. Ju större desto högre risk för hög kvicksilverhalt. Jag var även noga med att dubbelkolla vissa maträtter med personalen. Bara för att chefen var duktig på att tillgodose mina behov så märkte jag att serveringspersonalen inte alltid hade koll.
 • Jag frågade om isbitarna de använde var gjorda på kranvatten. Det var de. Men, tydligen är det lag på att allt kranvatten måste vara filtrerat på Mauritius och så pass rent att lokalinvånarna dricker det själva. Det jag gjorde var att jag lät dem hälla is i mina drinkar men såg till att dricka upp ganska fort så att de inte låg där och smälte helt. Men hade jag åkt till t.ex. Thailand hade jag nog inte vågat få isbitar i glasen överhuvudtaget.
 • Jag älskar att bada men var försiktig när jag satta ner fötterna på havsbotten. Min sambo trampade oturligt nog på en abborre och klarade sig fint. Men som gravid är jag glad att det inte var jag 😎
 • Be om det du behöver för en bekväm vistelse. Jag är inte den som gillar att vara till besvär men är man gravid så är man! Alla på hotellet var väldigt måna om att jag skulle ha det extra bra och en anställd såg till att paxa en extra skön solsäng i skuggan till oss varje morgon när han började jobba i ottan. Nu var inte detta något vi bad om, men hade de inte varit så snälla hade jag nog sett till att be om det. Att ligga och steka i solen var jag inget fan av nu som gravid.

Jag hade många frågor innan vår semester så jag hoppas att du fått med dig användbara tips inför din resa! Är det något jag har missat så ställ alla frågor du har i kommentarsfältet 🙂

XO

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *