Bäst kosttillskott för gravida

Mina go-to kosttillskott under graviditeten!

Att ta extra tillskott när du är gravid är verkligen en bra idé! Din bebis roffar åt sig alla vitaminer och mineraler för att kunna fortsätta sin utveckling. Då blir det inte mycket över till mamman och det är därför t.ex. många upplever försämrad hårkvalité, skörare naglar, trötthet m.m. under graviditeten. Ganska logiskt när man väl börjar tänka på det, eller hur?! 🙂

De jag använder är bäst kosttillskott för gravida då varje vitamin och minerals ursprung är naturligt och inte syntetiskt. Själva formen och ursprunget av en vitamin eller mineral är väldigt viktigt för optimal upptagning och för att kosttillskottet faktiskt ska funka. Det är därför priset skiljer sig så otroligt mycket på tillskott. Tyvärr är det så att bra kvalitet = dyrt. Jag kommer att skriva ett inlägg längre fram om hur stor skillnad det är på kosttillskott och kosttillskott. Men då det är en uppstats i sig får jag idag börja med en lista på mina bästa tips på kosttillskott för gravida.

Jag starkt rekommendera att lyssna på detta podcast-avsnitt med Dr. Stephen Cabral där han pratar om vad man behöver för kosttillskott före, under och efter graviditeten.

 

Mina tips på kosttillskott för gravida:

Iron Response från Innate finns hos greatlife.se. Dessa järntillskott är helt naturliga och inte syntetiska. Alltså, de innehåller samma typ av järn vi får i oss via mat. Därför blir man inte dålig i magen av dessa, som är vanligt att man blir av de järntillskott vi får utskrivet av barnmorskan. Innehåller även C-vitamin, B12 och folat för optimal upptagning av kroppen. Även toppen att börja ta ett par månader innan man planerar att bli gravid.

Omega 3 från Equilibrium Nutrition. Enligt min favorit, funktionell medicin-läkaren Dr. Stephen Cabral, har i princip alla brist på omega 3-fetter. Så att ta Omega under graviditeten är absolut en bra idé för att ”smörja” systemet med riktigt bra fetter. Dr. Stephen Cabral står bakom Equilibrium Nutrition och alla ingredienser i hans produkter är otroligt noga utvalda.

Daily Nutritional Support från Equilibrium Nutrition. En grym multivitamin och mineral med, återigen, väldigt noga utvalda ingredienser.

Daily Probiotic Support från Equilibrium Nutrition. I och med att vår tarmflora inte är lika rik på goda bakterier som den en gång var så behöver egentligen alla ge sin kropp extra tillskott av probiotika (goda bakterier). Men det finns även indikationer på att gravida som tar probiotika löper lägre risk för att föda tidigt och även få havandeskapsförgiftning. Jag deltar faktiskt i en pågående studie just nu via Karolinska Institutet där man vill ta reda på hur bakteriefloran påverkar hälsan under graviditeten. Läs mer om studien här!

Basic Prenatal från Thorne Research finns hos Bodystore. Senaste inköpet då min Daily Nutritional Support från Equilibrium Nutrition tagit slut och går endast att beställa från USA. Thorne är ett av världens bästa tillverkare av kosttillskott med högsta kvalité och denna multivitamin speciellt framtagen för gravida är grym (jag har dubbelkollat ursprunget/formen på varje vitamin och mineral). Innehåller även järn vilket många vanliga multivitaminer inte gör!

 

Funkar allt detta då? Är det värt energin och pengarna? Det vet man ju aldrig riktigt med kosttillskott om man inte först tar blodprover som visar vitamin/mineralbrist och sedan tar samma prover igen efter några månaders användande av kosttillskott. Men återigen så tar bebisen väldigt mycket av dig under graviditeten. Kroppen är nämligen så smart att den vet exakt vad bebisen behöver från dig för att kunna fortsätta sin utveckling till en fullt frisk liten människa. Så att fylla på lagret med allt vi behöver är som sagt inte en dum idé.

Jag har tagit alla vitaminer, mineraler, omega 3 och probiotika under hela graviditeten och när jag senast förra veckan kollade mitt blodsocker, järn, och ett gäng blodstatus-markörer så var alla värden tip-topp!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *