VAD ÄR ELIMINERINGSKOST / ELIMINATION DIET?

Vad är elimineringskost?

Elimineringskost är min senaste besatthet inom hälsosfären. Men vad innebär det? Man kan enkelt förklara det som så att man under 28 dagar helt och hållet utesluter de vanligaste matkänsligheterna vi har i vårt moderna samhälle. När dessa 28 dagar har nått sitt slut börjar man att introducera de olika matgrupperna en efter en för att se vad kroppen reagerar på.

 

Vilken mat bör man utesluta?

Enligt Tom Malterre, funktionell medicinare, författare och hälsocoach som jag har kommit i kontakt med via min utbildning på IIN, så handlar det främst om gluten, mejerier, soja, majs, ägg och jäst. Han rekommenderar att man börjar med dessa, men skulle det inte ge 100%-iga resultat efter 28 dagar så kan man prova att även utesluta nattskuggeväxter så som potatis, paprika, tomat och aubergine.

Jag har även lyssnat på och läst mycket av Karl Hulténs arbete. Karl har en magister i biomedicin och driver Paleoteket, hemsida och podcast, där han pratar mycket om elimineringskost i formen av autoimmun kost/autoimmuna protokollet/AIP och dess läkande egenskaper. Följer man Karls råd så tycker han att man inte enbart bör utesluta ovan mattyper, utan även all spannmål (inkluderar ris, quinoa etc.), baljväxter så som bönor och linser, nötter, frön (inkluderar kaffe), socker, alkohol och alla typer av sötningsmedel, förtjockningsmedel, färgämnen etc.

 

Varför bör man prova elimineringskost?

Okej, what′s the dealio då med denna elimineringsdiet som verkar typ omöjlig att genomföra?! Jo, som Tom Malterre så fint säger det ”It′s not about eliminating a ton of foods that you love, it′s about eliminating all of your symptoms”.

Och visst är det så… Har du en magkänsla som säger dig att något inte riktigt stämmer – att du inte borde vara så där jädrans trött varje eftermiddag eller att det inte riktigt är normalt att se gravid ut efter en måltid? Då kan det vara hög tid att prova något nytt! Jag tror att man alltid ska börja med att titta på kosten. Det är ju trots allt maten vi äter som håller oss vid liv, som bygger våra muskler, som ger oss energi att gå, sitta, stå, träna. Men likväl kan mat bryta ner oss, skapa obalanser och inflammationer. Och för att ta reda på exakt vad det är för mat som din kropp gärna klarar sig utan, krävs det att du låter mage och tarm få vila ifrån det i några veckor.

”One person′s food may be another person′s poison.”

 

Vem bör prova elimineringskost?

Är det så att du har flera återkommande ”små” problem så som huvudvärk, migrän, uppblåst mage, gaser, diarré, förstoppning, sura uppstötningar, eksem, akne, konstant trötthet – ja, du hör ju! Det är hälsotillstånd som de flesta av oss upplever lite för ofta. Även om det inte handlar om allvarliga sjukdomar så är vi väl alla värda att leva ett frisk, energirikt och kvalitativt liv? Frågan du bör ställa dig själv är om du vill må halvbra och ta kemiska preparat livet ut mot dina sura uppstötningar, migrän eller eksem – som i sin tur ger otrevliga symptom?

Jag vet i alla fall att jag är en frisk och fullt fungerande 29-åring med tre ”små” problem (migrän, klåda och melasma) som helt enkelt inte borde vara där. Min kropp försöker att säga mig något och det är därför jag är otroligt nyfiken och redo att testa elimineringskost i 28 dagar.

 

Vad bör man tänka på inför sin elimineringskost?

Även om ens liv inte behöver sluta upphöra i 28 dagar, så kan det vara en god idé att genomföra dina 28 dagar av elimineringskost när du vet att du inte ska resa bort, på flera olika fester, konferenser osv. Självklart går det att vara iväg, men då får man vara beredd på att vara tydlig med sina matpreferenser på restauranger eller hemma hos vänner.

Att planera är även A och O under en elimineringskost. Tips är att handla rätt råvaror, planera storkok och ta med matlådor till skola eller jobb majoriteten av de 28 dagarna.

Det kan vara en god idé att samtidigt boosta och rusta mage och tarm med kosttillskott under denna period. Några väldigt bra kosttillskott är glutamin, aminosyror, matsmältningsenzymer och probiotika. Klicka på dem för att se mina favoriter!

 

När börjar man märka resultat?

Enligt Tom Malterre så bör man märka stora förbättringar redan runt dag 12-14. Man ska dock vara beredd på att kroppen kan svaja lite fram till dag 14. Detta beror på att det kanske är första gången i ditt liv som du inte bara utesluter mat som irriterar dina tarmar och ditt immunförsvar, utan det är kanske första gången som du äter så stor mängd läkande och lugnande mat. Din kropp går igenom ett skifte och innan du landar i ett harmoniskt stadie kan du uppleva humörsvängningar, oregelbunden hunger/sötsug eller att din avföring inte ser ut som ”vanligt”.

 

Hur återintroducerar man mat?

Enligt experter så ska man återintroducera varje typ av mat, en åt gången, varje dag i tre dagar, då det kan ta upp till 72 timmar för kroppen att reagera på mat. Denna reaktion kallar man IgG medan de reaktioner direkt visar sig genom att någon t.ex. får svårt att andas kallas IgE-reaktion.

Man ska under dessa tre dagar vara uppmärksam på sin kropp, lyssna in och se om man får t.ex. huvudvärk, eksem, gaser m.m. Symptomen kan vara oändliga, därför är det verkligen viktigt att man lyssnar på kroppens signaler.

För att ge exempel på hur återintroduktionen funkar så börjar du dag 29 att t.ex. äta ägg igen. Ät då ägg i lagom mängder varje dag i tre dagar. Känns allt väldigt bra så är det bara att fortsätta med ägg och prova t.ex. mejerier dag 32-34. Får du dock symptom av ägg så slutar du med ägg och går in på mejerier för att se hur du mår av det. Och på så sätt fortsätter det tills att du har gått igenom gluten, ägg, mejerier, soja, majs och jäst.

 

Tips på alternativ

De svåraste matgrupperna att hantera är nog gluten och mejerier. Det mesta i den svenska kosten har det ena eller andra i sig och framförallt halvfabrikat har ofta både gluten och mjölk i sig.

Men helt ärligt så går det! Jag började med elimineringskost 100% i lördags och har halvt provat det i några veckor redan. Jag kan bara säga att dessa livsmedel har varit mina absoluta räddare i nöden:

Istället för mjölk och grädde

Coop Änglamarks ekologiska kokosgrädde på konservburk. Den är extremt krämig och god och jag har använt den till alltifrån kaffe till potatisgratäng till såser. Den är lite sötare i smaken än vänlig grädde och mjölk, men det balanserar du enkelt upp med mer salt än vad man vanligtvis använder.

Jag börjar även varje dag nu med kokosyohurt, banan, bär och kanel till frukost. På Coop har de denna och Hemköp säljer denna. ICA och andra matkedjor har säkert hoppat på trenden med.

Ost är dock det svåraste. Jag älskar lagrade ostar som pecorino, manchego osv, men dessa får jag helt enkelt hålla mig ifrån just nu.

Istället för gluten

Här är alternativen mycket bredare än för mejerier. Det finns en uppsjö av mjöler så som kokosmjöl, mandelmjöl, rismjöl, cassavamjöl, teffmjöl, bovetemjöl etc. Jag tycker att det räcker att man köper kokosmjöl och mandelmjöl. Man kommer väldigt långt på bara dem. Jag har använt det till olika typer av bakning, pannkakor och panering av kyckling t.ex.

Det fantastiska är att nästan alla matbutiker idag har väldigt många naturligt glutenfria mjöler vilket är grymt bra! Håll dig borta från glutenfritt vetemjöl eller andra halvfabrikat med glutenfri text på. Det betyder oftast att de har tagit vanligt vetemjöl, ”tvättat” bort gluten och gjort det till glutenfritt vetemjöl. Jättekonstigt tycker jag och ger alla tummar upp för sånt som aldrig någonsin haft gluten i sig. Finns nämligen ingen garanti att allt gluten är 100% borta.

Det finns även en mängd olika pastasorter gjorda på bönor, linser etc. Det senaste jag har köpt hem är nudlar gjorda på sötpotatisstärkelse!

Istället för soja

Jag är ju en sucker för sushi, så denna är lite tråkig. MEN, Renée Voltaire är ju så grym att hon tagit fram en flaska med kokosaminosyror som är väldigt likt soja. Där var den saken biff!

Istället för ägg

Krossade linfrön eller krossade chiafrön funkar jättebra att blanda med vatten, låta svälla ett tag, och konsistensen och funktionen är väldigt lik ett ägg. Jag har fortfarande inte provat detta, men det finns massor av tips om detta online.

Receptet är. 1 msk krossade linfrön/chiafrön och 3 msk vatten ersätter 1 ägg.

Istället för majs

Jag är själv ingen majsätare deluxe utan känner nog bara av saknaden när det är tacotajm. Så istället för de vanliga tacoskalen äter jag mina tacos med romansalladsblad. Det är faktiskt väldigt fräscht och gott! Majsen som du vanligtvis strösslade på tacon får du helt enkelt ta bort under dessa 28 dagar. Och istället för tortillachips så finns det massor av andra goda chipssorter att äta istället.

Istället för jäst

Denna är ju egentligen inte så svår: baka inte bröd som kräver jäst och kolla innehållsförteckningen på halvfabrikat så att du inte råkar få i dig det.

Lycka till! Jag återkommer i början av november med mina resultat 🙂

XO,

Johanna

Vad är fördelarna med elimineringskost och vem bör prova det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *