GÖR EGEN GHEE – AS EASY AS A-B-C!

Vad är ghee och varför äter man det?

Som tidigare nämnt så kör jag elimineringskost just nu, där jag bland annat utesluter mejerier. Måste dock säga att mejerier är det svåraste att inte få i sig. Det finns ju i ALLT! Sedan är det mycket i den egna matlagningen som blir lidande.

Oatly är ett grymt alternativ till mejerier då det är fritt från många tillsatser som oftast finns i t.ex. sojaprodukter. Dock innehåller Oatly gluten, och det undviker jag ju det med. Så jag end up typ alltid med min kära kokosmjölk på konservburk. Men ibland vill man faktiskt ha en flottig, salt substans och då hade man velat sträcka sig efter smöret.

Just i DE stunderna, finns det ett alternativ till dig som inte äter/eller vill dra ner på mejerier pga hälsoskäl. Det alternativet kallas ghee a.k.a. klarifierat smör.

Det innebär att man låter rent smör puttra i kastrull på spisen i ett par timmar. Vad som händer är att mjölkproteinet och laktosen sjunker till kastrullens botten, vilket man sedan silar bort med kaffefilter. Var dock medveten om att är du allergisk mot mjölkprotein eller laktos så är ghee kanske inte det bästa alternativet då det inte garanterar 0%-ig nivå på laktos och mjölkprotein.

Det finns många guider online som ger lite olika råd. Jag har bara testat att göra ghee en enda gång, so ain′t sayin I′m an expert, men det gick jättebra första gången, så här får du ett simpelt, to-the-point, recept:

 

Gör egen ghee

  1. Skaffa (helst ekologiskt) rent smör + glasburkar att förvara färdig produkt i + ett par kaffefilter.
  2. Se till att du har 2+ timmar på hemmaplan.
  3. Ta fram kastrull, sätt på spis på låg värme (min spis går upp till 9an och jag körde i snitt på 3an hela tiden) och lägg smörklumpen i kastrullen. Strunta i locket.
  4. Det tar tid för smöret att helt smältas på låg värme, men låt det ta sin lilla stund.
  5. Efter en stund börjar smöret puttra. Gör det inte det kan det vara läge att prova höja värmen ett litet snäpp. Puttrar det för mycket, provar du att sänka ett snäpp. Viktigt är att det puttrar lagom.
  6. Vitt skum börjar bildas på ytan. Vissa guider säger att man ska ta bort det (typ med sked) andra skriver att man kan låta det vara. Jag vet helt ärligt inte, men jag tog bort mitt vita skum (så gott jag kunde).
  7. Efter ett tag (kanske 1,5-2 timmar) börjar du se bruna prickar hamna på botten samtidigt som det gula smöret är riktigt glasklart och fint. De bruna prickarna ser lite ut som brödsmulor. Det är tydligen laktosen och mjölkproteinet som hamnar på botten.
  8. Häll av det gula, fina, klara smöret i en burk eller två. De bruna smulorna kommer inte att följa med i första hand. Jag kunde hälla majoriteten av vätskan i burkar utan att det bruna följde med. Men det kan nog variera från gång till gång. När du hällt av det mesta av det klarifierade smöret/ghee är det smart att hälla den sista vätskan genom kaffefilter för att undvika att få med sig något av det bruna (alltså laktosen och mjölkproteinet).
  9. Låt din ghee svalna innan du sätter in den i kylen.

GOOD LUCK!

Såhär klar och fin ska din ghee vara 🙂
På botten av kaffefiltret samlas rester av laktosen och mjölkproteinerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *