VAD ÄR KOMBUCHA?

Vad är kombucha?

Kombucha har på senaste tiden blivit en riktigt hypad dryck här i Sverige. Jag som bodde i New York tidigare var redan hooked 2013 och har sedan dess lagt en förmögenhet på denna grumliga vätska (halledar!).

Men det är knappast en ny uppfinning. I Kina har man i 2000 år framställt och druckit detta fermenterade te som man gör med hjälp av vatten, grönt eller svart te, jäst innehållande god bakteriekultur och socker.

Detta sockriga te blir till kombucha med hjälp av att en SCOBY a.k.a. ”en symbiotisk koloni av bakterier och jäst” som ser lite ut som en flytande svamp, ”äter” sockret under ett par veckors tid. Det är denna jäsningsprocess som gör kombucha full av nyttiga bakterier, vitaminer, antioxidanter och enzymer när den är färdigbrygd. Man kan sedan tillsätta fruktsaft för att få till olika smaker på drycken.

I dagsläget kan man köpa kombucha i de flesta större matbutiker och självklart online.  Mina favoriter är Hallon & Fläder från Renée Voltaire och Jordgubb/Mint från Svensk Kombucha. Är du nyfiken på att köpa en flaska, bli då inte avskräckt av det gråa-beige gojset på botten… Det är helt enkelt en del av svampen/jäsningen och är grymt för din mage!

Självklart går det att göra din egen kombucha. Ett recept jag kan tipsa om hittar du här!

Vad är fördelarna med att dricka kombucha?

Detta hälsoelixir är som ni förstår min absoluta favorit, som jag gärna hade druckit två gånger om dagen (om plånboken tillät). Men vad är det då som är så himla bra med kombucha? Here you go!

Kombucha är en probiotisk dryck med en rik bakteriekultur som är bra för din tarmflora och matsmältning. I vårt moderna samhälle lever vi alldeles för rent och de flesta av oss har någon gång tagit en eller flera antibiotikakurer. Det resulterar i att vår tarmflora är svagare än den var hos våra förfäder. Därför är det superviktigt att proppa systemet med massor av fina bakterier.

Ju starkare mage vi har och ju bättre vårt matsmältningssystem funkar, desto friskare är vi. Många av världens mest framstående hälsogurus menar på att allt hälsa (men också all sjukdom) grundar sig i magen. Så mår vår mage bra, ja, då mår även vi bra.

Därför kan kombucha hjälpa till med allt ifrån bättre hud, naglar, hår, men även bättre immunförsvar, förebyggande av ledvärk och andra inflammationer i kroppen. Det finns även dem som påstår att kombucha motverkar cancer. Läs här för intressant artikel med länkar till forskning inom ämnet.

 Vad är kombucha och vad är fördelarna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *