Citrusfrukter kan vara skadligt för foster

Är du gravid har du nog inte kunnat missa nyheten som kom ut idag om att Livsmedelsverket hittat bekämpningsmedlet klorpyrifos, på citrusfrukter, som kan vara skadligt för foster. Klorpyrifos är ett insektsmedel som idag är godkänt bekämpningsmedel inom EU, vilket betyder att Sverige även får ta in t.ex. lime från Brasilien som använder medlet i sina odlingar.

Farligt för foster och små barn

Det man dock nyligen har upptäckt är att klorpyrifos kan vara mycket farligare för människor än man tidigare trott. SVT skriver ”Det kan ge nervskador och defekter på hjärnan hos foster och små barn.” Sjukt läskigt!

Säkert att äta ekologiskt

Jag älskar att trycka i lime i mitt vatten flera gånger i veckan och tryckte i mig satsumas typ hela oktober. Det blir det nog ändring på nu! Personligen tror jag att det mesta sitter i skalet, MEN precis så som vår hud absorberar allt som finns i våra krämer och shampoo, så känns det självklart att även citrusfrukter absorberar det bekämpningsmedel som sprutas på deras ”hud”. Ekologiska citrusfrukter ska vara safe att äta. Tyvärr tycker jag aldrig att jag ser ekologiska varianter i mataffären.

Är du nyfiken på vilka tolv frukter och grönsaker som är generellt mest besprutade och/eller suger åt sig mest bekämpningsmedel, kan du kika på amerikanska EWGs ”dirty dozen”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *