ÄR GLUTEN DÅLIGT?

Är gluten dåligt? Glutenfritt hit och glutenfritt dit. Jag är fullt medveten om att det är ett rätt uttjatat begrepp som många behöver ta hänsyn till. Jag har själv varit fram och tillbaka gällande min syn på gluten men har nu, sen glutenfritt kom på tapeten för 5+ år sedan, insett att JO! Gluten är fan inte bra – egentligen inte för någon. Men på senaste tiden har jag lärt mig att det absolut inte är bra för mig som har en autoimmun sjukdom – hypotyreos. Den glutenfria djungeln är snårig så här kommer en liten komprimerad guide med allt jag kan til dis date om varför gluten inte gör någon av oss gott.

Varför är gluten dåligt?

Vad är gluten?

Gluten är en sammansättning av proteiner som finns i spannmål. När det pratas om gluten är det främst vete, råg och korn som nämns men gluten finns även glutenliknande proteiner i alla spannmål så som majs, ris, havre och andra medlemmar av familjen gräsväxter.

 

Varför är gluten dåligt?

Våra tarmar ska endast ta in vitaminer, mineraler, fett- och aminosyror i vårt blod. Men på grund att egentligen ingen av oss tål gluten, så skapas det sprickor i tarmväggen vilket leder till så kallade läckande tarm. Det betyder att minimala matpartiklar kommer ut i vårt blod. Dessa matpartiklar upplever vårt immunförsvar som främmande och börjar då attackera den främmande partikeln vilket i sin tur resulterar i inflammationer.

Dessa inflammationer påverkar oss på en rad olika sätt och det finns egentligen ingen 100%-ig lista på symptom på läckande tarm. Googlar du på läckande tarm kan du absolut hitta sådana listor. Men då läckande tarm kan resultera i inflammationer som påverkar i princip vilket organ som helst i kroppen, kan vi komma att prata om hundratals symptom så som matallergier och autoimmuna sjukdomar så som diabetes, hypotyreos, reumatism m.fl.

Slutar du helt med gluten så kan tarmens celler förnyas på 3-7 dagar om man även ser till att äta antiinflammatorisk mat så att man ger tarmen alla förutsättningar för att läka. Däremot så är ditt immunförsvar aktivt i 3-6 månader efter att du senast åt gluten, vilket betyder att har du t.ex. reumatism, så kommer ditt eget immunförsvar att attackera dina leder och bindväv i upp till 6 månader från att du senast åt gluten.

 

Tips från hälsocoachen!

Gluten finns i många livsmedel

Gluten gömmer sig inte bara i bröd och pasta, utan även i livsmedel så som soja, vissa kryddblandningar, såser och godis. Vill du se hur din kropp mår utan gluten rekommenderar jag att helt utesluta gluten och då även produkter med varningstexten ”kan innehålla spår av gluten”. Det kan krävas så lite som 1mg gluten för att aktivera läckande tarm, så ju mer noga du är, desto större chans för lyckade resultat för din hälsa.

Undvik glutenfria produkter

I och med den glutenfria trenden så har många tagit fram glutenfria produkter. Märk dock att produkter från Semper, Fria och andra producenter vars produkter det står ”glutenfri/gluten free” på, använder ett substitut för gluten. Detta substitut är oftast glutenfri vetestärkelse som helt enkelt är vete som man tar bort gluten från. Man kan ju undra varför de inte använder andra naturligt glutenfria men billiga spannmål så som bovetemjöl, teffmjöl eller majsmjöl.

Kan även tipsa om att kika på innehållsförteckningen på dessa glutenfria bröd, kex och pajer. Då kan du se hur mycket kemiskt framställda ämnen de blandar i. Kort och gott så är dessa produkter inte hälsosamma. Då skulle jag nästan säga att ett ekologiskt surdegsbröd med gluten är ett bättre val.

Glutenfria mjöler

Det tar oss vidare till bakning och matlagning hemma! Jag är en person som älskar allt som är gott till fika, så att undvika gluten blir ju därmed lite mer av en utmaning. Men det finns en uppsjö mjöler att göra en massa god mat och sötsaker på så som mandelmjöl, kokosmjöl, bovetemjöl, majsmjöl, cassavamjöl m.fl. Jag tycker personligen att bröd och bullar blir saftigare med dessa mjöler än vanligt vetemjöl.

Det finns även massor av recept och ofta kan man blanda mjölerna lite som man vill och inte följa recepten slaviskt. Här är ett recept på en SUPERGOD glutenfri kladdkaka.

Gluten och autoimmuna sjukdomar

Har man hypotyreos (nedsatt funktion i sköldkörteln) som jag har, eller andra autoimmuna sjukdomar som diabetes, celiaki eller reumatism bör man inte bara undvika gluten, utan gärna all spannmål. Det här är ett helt ämne i sig som jag kommer att gå in på längre fram. Men fram till dess kan jag starkt rekommendera att besöka Paleoteket som berättar mer om hur man kan äta AIP – autoimmuna protokollet/autoimmun kost för att bli fri från sina symptom.

Uteslut gluten i 30 dagar

Är du inte helt redo att utesluta gluten livet ut, men är nyfiken på hur känslig din mage och tarm är mot gluten, så kan man göra detta test: Försök att uteslut gluten i minst 30 dagar. Och då menar jag att du ser till att du inte får i dig en enda partikel gluten – no cheating allowed! Detta för att om det är så att du är känslig så fortsätter du att reta tarmens slemhinna utan att du kanske ens känner av det.

När 30 dagar har passerat så provar du att försiktigt introducera gluten i form av så lite som en tugga bröd och lyssnar noga på din kropp kommande timmar. Känner du att din mage blir uppblåst, att du blir gasig, din hud börjar klia eller något mer subtilt som att du känner dig tröttare utan någon särskild anledning, så kan detta vara ett tecken på att din kropp inte är så glad för gluten.

XO,

Johanna

varför är gluten dåligt?

Varför är gluten dåligt?

ör är gluten dåligt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *